Stomanız günlük hayatınızı nasıl etkileyebilir?

  • Anasayfa
  • Stomanız günlük hayatınızı nasıl etkileyebilir?
Blog Image

Stomanız günlük hayatınızı nasıl etkileyebilir?

Stoma ameliyatından sonra iyileşmek için zamana ihtiyacınız olur. Bu gayet normal bir durumdur ve iyileşmek için gereken süre kişiden kişiye farklılık gösterir. Ameliyattan sonraki ilk haftalarda stomanız boyut ve çıkış bakımından değişecektir. Ayrıca söz konusu haftalarda kilo alabilir veya verebilirsiniz.

Torba kullanmaya başlamak
Kolostomi veya ile ostomiye sahip olmak, ne zaman dışkı çıkışı olacağını, ürostomi durumunda ise ne zaman idrar çıkışı olacağını kontrol edemediğiniz anlamına gelir. Bu durum, çıkışı toplamak için torbayı sürekli olarak kullanmanızı gerektirir.

Sağlıklı cilt
Torbanın uygun şekilde yapışması için stoma çevresindeki cildin sağlıklı olması son derece önemlidir. Torba doğru şekilde takıldığında stomadan koku gelme riski olmaz ve cildin tahriş olma riski de azalır. Hastaneden ayrılmadan önce size gerek stoma torbanızı seçme ve kullanma gerekse cilt bakımı konusunda eğitim verilecektir.

Beslenme
Genellikle normalde olduğu gibi yiyip içebilirsiniz. Stomanızın farklı yiyeceklere nasıl tepki verdiğini izlemeye çalışmanız faydalı olacaktır. Almanız gereken özel önlemler varsa stoma bakım hemşireniz veya hekiminiz size bu konuda tavsiye verecektir. Genel olarak stomanız çalışma, sosyalleşme, spor yapma, seyahat etme veya diğer hobiler açısından engel teşkil etmez. Hayatınıza devam ederken yaşam kalitenizi belirlemede genel sağlık durumunuz -hem fiziksel sağlık, hem de akıl ve ruh sağlığı bakımından- büyük rol oynayacaktır.

Bu konuda konuşun
Hiçbir şey neler yaşadığınızı gerçekten anlayan birinden daha fazla yardımcı olamaz. Kesinlikle yalnız değilsiniz; dünya genelinde 1,9 milyon kişi stomaya sahiptir. Yerel hasta örgütleri ve çevrimiçi destek grupları, toplantılar ve çevrimiçi sohbetler vasıtasıyla kullanışlı önerileri öğrenme, ilham alma ve kişisel yardım konularında destek sunmaktadır.